Tinus

"Was mijn vader eerder naar de dokter gegaan , dan was de kanker eerder ontdekt en had hij misschien nu nog geleefd..  "

Mijn vader woonde samen met mij in een eengezinswoning aan het Zoutmanplein te Gouda, hij was weduwe want zijn vrouw was in 2002 overleden aan een tumor in haar hoofd.  Ook zijn dochter die altijd thuis heeft gewoond was in 2006 overleden aan borstkanker. Omdat ik geen vriendin had en het prima met mijn vader kon vinden was ik bij hem blijven wonen. 

In 2008 kwam mijn vader regelmatig bij een goede vriendin van de familie (Jannie) aan huis. Aan haar vertelde hij vaak dat hij last van zijn buik had.. Jannie zei dan “Ga hier eens mee naar de dokter” maar dat vond mijn vader niet nodig.

In 2010 had ik inmiddels een vriendin en ging ik met haar samenwonen in Woerden. Mijn vader bleef toen alleen achter in de eengezinswoning in Gouda. Ik heb er wel voor gezorgd dat hij thuiszorg kreeg want ik zag al gauw dat hij het huis niet meer alleen kon schoonhouden. Hij had toen 1 keer in de week hulp van 4 uurtjes maar dit vond mijn vader te veel, hij wilde niet elke week een ochtend thuisblijven en heeft toen achter mijn rug om de thuiszorg verkort naar 1 ochtend per 2 weken, hier heb ik tot hij ging verhuizen niets van geweten en geen controle over gehad.

 Mijn vriendin en ik kwamen regelmatig bij mijn vader op bezoek en elke keer als ik daar kwam zag ik het huis vuiler worden. Ik heb mijn vader toen gevraagd of hij nog thuiszorg had en hij vertelde mij toen dat hij 1 keer per 2 weken 4 uur hulp had, dit was volgens mijn vader zo geregeld.

Ik vond deze thuiszorg veel te weinig en zag het huis alleen maar achter uit gaan. Ik heb toen ingegrepen en tegen mijn vader gezegd dat hij kleiner moest gaan wonen, verhuizen naar een aanleunwoning met behoud van 1x in de 2 weken 4 uur thuiszorg.

Hij is toen in 2011 verhuisd naar een 55+ appartement aan de Crabethstraat in Gouda. Ik belde toen ook de thuiszorg om een adreswijziging door te geven en wat hoorde ik, mijn vader had recht op 1x per week 4 uur thuiszorg omdat hij in een eengezinswoning woonde maar had deze zonder mijn toestemming ingekort.  Ik heb toen gelijk de thuiszorg uren laten terugdraaien.

 Hij was ongeveer een half jaartje verhuisd, toen hij naar de wc ging en bloed blij zijn ontlasting vond. Hij had ook nog steeds last van zijn buik maar hiervoor nog nooit naar de dokter gegaan ook al had Jannie hem dit al meerdere malen gezegd.

Van het bloed in zijn ontlasting schrok hij zo erg dat hij toch maar een dokter raadpleegde en die stuurde hem gelijk door naar het ziekenhuis want het kon wel eens goed mis zijn.

Mijn vader en ik moesten toen op gesprek komen in het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda waar hij de diagnose darmkanker te horen kreeg

Van de woning aan de Crabethstraat heeft hij niet lang plezier van gehad want de darmkanker bleek al in een vergevorderd stadium te zijn, hij kreeg nog wel bestraling maar dit had geen effect. Ook was zijn diikke darm verstopt en kreeg hij een Stoma. Na ongeveer een half jaar ging het steeds slechter en  het ziekenhuis kon niets meer voor hem doen, hij was uitbehandeld.

Hij is toen in juni 2012 verhuist naar Hospice de Mantelmeeuw in Woerden, omdat er geen plek in Gouda was en ik in Woerden woonde

In de Hospice heeft hij nog ongeveer 10 dagen gewoond en op 5 juli 2012 is hij overleden.

Dit verhaal is geschreven door Bertus, beheerder van https://www.info-over-kanker.nl/